fbpx

duurzame wijngaard in NederlandWijndomein Bergen

In 2021 hebben we in Bergen, zo’n 30 km boven Amsterdam een duurzame wijngaard aangeplant. Op dit domein combineren we biologische wijnbouw met een culinair gastronomisch voedselbos.

Door op lange termijn te investeren in biodiversiteit en een rijk bodemleven creëren we een weerbaar domein waar we in de toekomst niet alleen onze eigen wijnen kunnen gaan produceren, maar ook bijzondere producten voor de keuken van L’invité.

Unieke samenwerking met onze leden

Het bijzondere van de wijngaard is dat we dit samen doen met onze leden. Dit zijn niet alleen gasten het restaurant, maar ook wijnliefhebbers, vinologen, horeca of zelfs collega-wijnbouwers. Onze leden, totaal zo’n 500, participeren vanaf het allereerste begin in dit project en gaan de komende vijf jaar mee op avontuur.

Samen zien we de wijnstokken opgroeien van wortelstok tot, hopelijk, straks heerlijke wijn. We delen alle ‘geheime’ kneepjes van het wijngaardeniers vak en leden zijn altijd welkom op de wijngaard. Om hun wijnstokken te inspecteren of straks een druifje te proeven.

Samen gaan we de komende jaren ontdekken hoe we het terroir van onze wijngaard kunnen ontwikkelen en hoe we dit uiteindelijk terug gaan proeven in onze wijnen.

L'invité ontwikkelt duurzame wijngaard in Bergen

Sico de Moel


Het idee

Bij L’invité schenken we al jaren een selectie van de beste Nederlandse wijnen. Niet alleen in Limburg, maar ook in de Achterhoek, Betuwe, Noord-Holland en zelfs in Friesland worden echt prachtige lokale wijnen gemaakt.

Omdat ik zelf inmiddels veel wijngaarden heb bezocht en goed contact heb met de wijngaardeniers, kan ik mijn gasten steeds meer vertellen. Daardoor krijg ik ook steeds meer en gedetailleerdere vragen over de wijnbouw in Nederland.

Hoe leuk zou het dan ook zijn om zelf het hele proces te ervaren op een kleinschalige duurzame wijngaard. Om alle problemen, tegenslagen en geluksmomenten van de wijngaardenier zelf te ervaren. Om te ontdekken hoe de keuzes die je maakt op lange termijn resulteren in de kwaliteit van je wijn.

Steeds meer gasten van het restaurant die ik vertelde over dit plan wilden graag meedoen in dit avontuur en vroegen me of ze mochten participeren.

Dit leidde in 2021 uiteindelijk tot onze unieke ledenwijngaard.

Nederlandse wijn

De kwaliteit van de Nederlandse wijnen is de afgelopen vijf jaar met sprongen vooruitgegaan. Dit komt echt niet alleen door veranderende klimaat.

Vooral de toegenomen internationale kennis over wijnbouw in Noordelijke gebieden en de ervaring van de eerste pionierende Nederlandse wijnbouwers hebben hieraan bijgedragen.

Omdat wijnbouw in Nederland nog relatief nieuw is, kunnen we hier optimaal gebruik maken van de nieuwste duurzame druivenrassen die de afgelopen decennia zijn ontwikkeld in onder andere Duitsland, Zwitserland en Hongarije.

Op Domein Bergen hebben we moderne druivenrassen aangeplant: Cabernet cortis, Monarch, Laurot, Sauvitage, Muscaris en Souvignier gris.

Verslag Wijnkeuring van de Lage landen 2021

Onze leden

mei 2021

leden planten hun eigen wijnstok