In Hollands Wild proef je de pure smaakrijkdom van de Nederlandse natuur.
De dieren zijn nooit gevoerd of opgesloten geweest. Ze hebben moeite moeten doen om hun eigen voedsel bij elkaar te zoeken.
Het vlees heeft daardoor veel meer smaakrijkdom in vergelijking met industrieel geproduceerd vlees.
Voor mij staat Hollands Wild voor smaak, kwaliteit en duurzaamheid.
Sico de Moel
Chef L’invité
Wat is Hollands Wild?
Hollands Wild betekent dat dieren hebben geleefd in de Nederlandse vrije natuur. Deze dieren zijn zelf verantwoordelijk het verzamelen van hun voeding en planten zich zelfstandig voort. Zonder enige bemoeienis van de mens.
In Nederland is er volop wild. Vooral ganzen en bosduiven. Daarnaast zijn er reeën, herten, zwijnen en eenden, maar ook wilde runderen, vossen en nog allerlei kleinwild en vogels.
95 procent van het wild dat in Nederland wordt geconsumeerd is helaas geïmporteerd of kweekwild. Dit terwijl een groot deel van het Hollands wild, zoals ganzen en bosduiven, niet wordt geconsumeerd.
Bij L’invité gebruiken we daarom Hollands Wild.
Duurzaam
Van alle soorten vlees heeft wild de minste milieu impact. Ook scoort wild het hoogste op dieren welzijn, ze hebben immers een vrij bestaan gehad.*
Gezond
Er wordt wel gezegd dat alles wat rent, vliegt of zwemt gezond is. Wild vlees is in elk geval mager, rijk aan eiwitten. De vetten die er in zitten zijn gezonde vetten. De dieren hebben natuurlijk in vrijheid geleefd en zelf hun voedsel verzameld, zonder groeibevorderaars of antibiotica.
Lees meer over gezond uit eten in het Dagboek van een Restaurateur
Lekker
Wild is vlees zoals de natuur het bedoeld heeft. Puur natuur, zonder groeibevorderaars of antibiotica. De dieren hebben zelf hun voedsel bij elkaar gescharreld. Daarmee proef je de biodiversiteit van de landelijke en waterrijke Nederlandse natuur met haar karakteristieke vegetatie.
De smaak intensiteit van ècht Hollands Wild is dan ook veel rijker dan bij industrieel geproduceerd vlees.
Holland Wild bij L’invité
Wilde gans
De grauwe gans is één van het meest voorkomende wild in Nederland. Het is schadewild, dit betekent dat er het hele jaar door op moet worden gejaagd.
Toch worden de meeste wilde ganzen vernietigd. De consument eet liever tamme eend dan wilde gans.
Ganzen zijn een plaag voor veel boeren, ze zijn gek op alles wat onze boeren verbouwen.
Bosduif
De bosduif ofwel houtduif komt in heel Nederland volop voor. Er mag, in verband met schadebestrijding, het hele jaar door op worden gejaagd.
De duif eet heel gevarieerd, onder andere zaden, wilde planten, besjes en oogstresten. Hierdoor is de smaak van de wilde duif vol en rijk.
Amsterdams Damhert
In het Amsterdam waterleiding duinengebied komt het damhert veel voor. Het damhert heeft hier vrijwel geen natuurlijke vijanden waardoor de populatie snel groeit.
Het damhert eet het liefst kruidige grassen, jonge bladeren, rozenbottels, bramen, bosbessen, eikels, en als het kans krijgt ook granen, wortels en appels.
Het jachtseizoen is van november tot en met februari. Dan staat het Amsterdams damhert dan ook bij L’invité op het menu.
Ree van de Veluwe
Ree is ècht zomerwild. De reegeiten in de zomer en de bokjes in het najaar. Van het groot wild is de ree de kleinste.
Reeën zijn fijnproevers, ze zoeken hun voedsel zeer zorgvuldig bij elkaar, hapje voor hapje. Twijgjes, besjes, kruiden en grassen.
De ree heeft dan ook heerlijk mals en verfijnd vlees.