• New Dutch Cuisine

  creatief, gevarieerd en seizoensgebonden

IconBox Title

Click here to add your own text

Dutch Cuisine

Dutch CuisineDutch Cuisine laat zien dat de Nederlandse keuken creatief is, gevarieerd en seizoensgebonden. In een tijd waarin gasten bewuster eten en duurzame gezonde voeding een steeds grotere rol speelt. De Chefs van Dutch Cuisine zijn de ambassadeurs van de Nederlandse keuken. Zij omarmen de Nederlandse eetcultuur en kiezen voor duurzame voeding en streekproducten.

 • Makreel
  tartaar van Noordzee makreel met zilte zeegroenten en een sorbet van cornichon
 • Scheermesjes
  MSC gecertificeerd uit Zeeland met zoet-zure venkel
 • Cappucinno
  zoete uienbouillon en een schuim van Old Amsterdam
 • Kwarteltje
  Frans kwarteltje met Hollandse bloedworst en zoete aardappel
 • Vergeten groenten
  een mozaïek van vergeten Hollandse groenten
 • Texels Lam
  lambout met doperwt en witte asperges
 • Crème Brûlée L’invité
  met rabarber

Dutch Cuisine Proeverij Menu

 • Seizoenproducten van Nederlandse bodem

  Nederland biedt een grote variëteit aan streek- en seizoens producten. In onze proeverij presenteren we voor u onze selectie.

 • Goed voor ons en onze aarde

  Een gezond eetpatroon met minder vlees en vis, maar wel van de hoogste kwaliteit. Neem de tijd om te genieten van elkaar en van onze gerechten. Wij vinden het niet alleen belangrijk dat u lekker eet, maar ook dat u zich de volgende dag prettig voelt.

 • Respect voor mens en natuur

  Eerlijk en veelzijdig eten van wat de natuur ons biedt, zonder kunstmatige toevoegingen, van kop tot staart, zonder verspilling, zonder leegroof, zonder uitbuiting.

 • Kwaliteit

  We hebben respect voor het ingrediënt, de herkomst, de producent en de mensen die er op deze wijze mee omgaan. We werken met duurzame vis, lokaal vlees en wild en zoveel mogelijk biologische groenten.

Biologisch vlees

Echt Texels Lamsvlees is vetarm vlees met een heerlijke smaak dankzij een fijne en malse vleesstructuur. De Texelaar is een uniek ras en heeft een internationale reputatie als vleesschaap met de beste bespiering zonder vervetting.

Op Texel is een zeer gevarieerde agrarische sector waarbij bedrijven veelal verschillende gewassen telen in combinatie met het houden van vee. Dankzij begrazing door de extensief gehouden schapen blijven de typerende landschappen en natuurgebieden behouden. De dieren worden op Texel geboren, geweid en geslacht. Door de korte transportlijnen hebben de dieren niet de kans om gestrest te raken, dit is beter voor de dieren en voor het behoud van de vleeskwaliteit. Deze complete keten waarborgt dan ook de kwaliteit van het duurzaam biologisch vlees.

Wat is Waddengoud?

Texels Lamsvlees is dan ook niet alleen biologisch vlees, maar ook een erkend streek product. Het Waddengoud keurmerk staat voor maatschappelijk verantwoorde streekproducten met lokale toegevoegde waarde. De producenten doen iets extra’s voor biodiversiteit, natuur- en landschapsbeheer en gebruiken water en energie verantwoord.

Schelpdieren

In Nederlands worden de scheermesjes (mesheften of ensis directus) vrij weinig gegeten. Terwijl er toch zoveel van zijn. Wie weleens langs het strand loopt heeft ze vast weleens gezien. De schelpdieren liggen soms bij duizenden op het strand, helaas meestal leeggegeten door de meeuwen.

De scheermes is dus een langwerpig schelpdier dat net boven de zeebodem uitsteekt. Binnen zit het melkwitte vlees dat overal in Europa zeer wordt gewaardeerd.  De smaak van deze schelpdieren is licht zilt en tegelijk wat zoetig, een ware delicatesse.

Zijn scheermessen MSC gecertificeerd?

In 2012 hebben Zeeuwse vissers als eerste ter wereld een MSC certificaat voor scheermessen weten te behalen voor duurzame visserij. Hiermee wordt gegarandeerd dat het visbestand en het onderliggende leefgebied helemaal gezond blijft.

De meeste scheermesjes worden vanuit Zeeland geëxporteerd naar het Zuiden, van België tot Italië en Spanje. Bij L’invité serveren we deze schelpdieren als delicatesse met zoet-zure venkel in de Proeverij.

Vergeten groenten

Groenten eten is natuurlijk belangrijk. Bij L’invité serveren we in de Proeverij dan ook altijd een mozaïek van vergeten groenten. Alle vergeten groenten worden door onze keuken apart bereid, elk met hun eigen bereidingswijze en eventuele kruiden. Dit geeft de gelegenheid om elke vergeten groenten met aandacht te kunnen proeven.

Welke vergeten groenten serveren we bij L’invité?

Dit is altijd afhankelijk van het seizoen. De aardpeer is een knol met mooie zacht smaak, lekker met bijvoorbeeld wat foelie. De peterseliewortel ligt qua smaak wat tussen de pastinaak en de knolselderij in. De schorseneer werd vroeger ook we de armelui’s asperge genoemd, maar de smaak komt ook bij de artisjok. Koolrabi is wellicht wat bekender, maar combineer dit eens met karwijzaad. Denk ook eens aan paarse peen, Soesterknolletjes of gele biet.

Waar kan ik vergeten groenten kopen?

De meeste supermarkten hebben een zeer beperkt groenten aanbod. Meer kans maakt u bij de gespecialiseerde groenteboer en bij de hobby kwekers en moestuinen. Het eten van vergeten groenten is heel goed voor de biodiversiteit en ons milieu.

New Dutch Cuisine is een beweging die de Nederlandse keuken en eetcultuur nationaal en internationaal op de kaart zet en richt zich daarbij op de verduurzaming van onze voedselconsumptie.
We willen typische Nederlands eten duurzamer, lekker en gezond eten gemakkelijker en aantrekkelijker maken.